Annonce Banner Banner Banner

Nyt værktøj skal beregne gårdens klimaaftryk

Klima SEGES og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle digitalt værktøj, som landmænd kan bruge til at beregne og sænke bedriftens klimaaftryk.

Grøn bygmark © Colourbox
Kort nyt

Næste år får danske landmænd efter planen et nyt klimaredskab, der kan hjælpe det enkelte landbrug til at få et lavere klimaaftryk. Det skriver SEGES.

Værktøjet vil kunne beregne, hvor meget hver enkelt gård påvirker klimaet. Derudover kan det sammenligne bedriftens klimaaftryk med andres, og så kan det komme med forslag til, hvad landmanden kan gøre for at gøre klima-aftrykket lavere.

Klimaværktøjet bliver digitalt og indsamler data om gården fra flere kilder. Det skal være muligt både at beregne det klimaaftryk, gården efterlader i Danmark, og det livscyklus-aftryk gårdens produkter baseret på internationale standarder afsætter, det vil sige inklusive varer indkøbt til gården og solgt fra gården. 

Landmænd og rådgivere inddrages løbende i udvikling og test af klimaværktøjet. Målet er, at det får mange landmænd til at bruge værktøjet, og jo flere, der bruger det, desto bedre er mulighederne for at benchmarke bedriften.

Klimaværktøjet vil kunne bruges af alle landmænd, inden for driftsgrenene kvæg, svin, fjerkræ, planteproduktion og visse typer grøntsagsproduktion, uanset om gården er konventionel eller økologisk. 

Som supplement til klimaværktøjet vil Økologisk Landsforening og SEGES udarbejde et rådgivningskoncept, så landmænd kan få rådgivning om, hvordan klimaaftrykket kan forbedres.

Arbejdet med at udvikle klimaværktøjet og et rådgivningskoncept begynder nu og løber til og med 2021, undervejs testes det på konkrete landbrug. Udviklingen af værktøjet er støttet af Miljø- og Fødevareministeriet via Promilleafgiftsfonden for landbrug.