Med en iværksætter i maven

Arbejdsmarked Myten om, at en nystartet iværksætter har arbejdsuger på 70-80 timer, sidder godt fast. Du skal gå 'all in'. Men det er jo netop noget, man selv er herre over som selvstændig, siger iværksætteren Casper Blom.

Spire © Colourbox
Feature

Når Casper Blom holder foredrag om idéudvikling og idérealisering, slutter han altid af med at sætte tilhørernes egne idéer i spil.

Kommer han på en folkeskole, handler det om flyvende huse og heste. Alt kan lade sig gøre, og alt er sjovt.

Kommer han på en handelsskole, begynder eleverne straks at være mere realistiske. Der er pludselig nogle budgetter at tage højde for og nogle ting, der ikke kan lade sig gøre.

Kommer han på et universitet, så er der - sat på spidsen - intet, der kan lade sig gøre. Idéer bliver skudt ned, før de får en chance.

"Generelt er de universitetsstuderende meget hårde ved deres egen idé. De vil helst selv være de første til at se alle svaghederne. Og det er markant hvor meget energi, der går til fx 'de elendige danske skatteregler for selvstændige', når vi snakker idérealisering," fortæller Casper Blom.

Derfor er det første, der dukker op, når han skal give gode råd til den nyuddannede eller måske mere erfarne akademiker med en god idé og en iværksætter dybt nede i maven: læg ud med at være legende let og næsten naivt positiv i din tilgang.

"I den fase, hvor du udvikler på en idé, er det meget vigtigt, at du ikke er for selvkritisk. Det kan godt være, at du ikke får en hest til at flyve, men så får du måske noget andet til at flyve. Det er heller ikke endnu, du bør tynge dig selv med økonomiske overvejelser. Se det som en hobby, som du bruger nogle aftener og weekender på i stedet for at se Netflix," siger han.

"Imens du udvikler idéen, gælder det om at undersøge og blive klogere. Er der nogle Facebookgrupper eller lokale netværksgrupper, der kan understøtte dit projekt? Tag til nogle arrangementer og tal højt om din idé til alle, der gider høre på dig. Også i køen i Netto," forklarer Casper Blom og fortsætter:

"Vær helt åben i dit sind, når du er i den indledende fase, for det er mere reglen end undtagelsen, at man begynder med at tro, at man skal én ting, og så finder man ud af undervejs, at man skal noget lidt andet eller helt andet. Det er ikke altid, at en god idé kommer dumpende ned fra himlen, som da Newton fik et æble i hovedet og satte fysikken på formel. Det er tilladt at gå strategisk frem, afsøge markedet og afstemme sine idéer med det," siger han.

Hans bud er, at de fleste med iværksætterdrømme, der læser denne artikel, vil være optaget af bæredygtighed i en eller anden form. Timing er vigtig, og lige nu er den rigtig god for  produkter, der har den vinkel. Det er en trend, man kan lave gode forretninger på, samtidig med at man gør noget godt for verden.

Tag springet

Brug to-tre måneder på den proces, hvor du modner din idé i fritiden - og ikke et minut længere.

"Nogle iværksættertyper er så glade for udviklingsfasen, at de har svært ved at forlade den. De bliver hængende i forberedelserne og i deres visioner og fantasier. De får ikke taget de første vigtige telefonopkald ud i verden til nogen, der er dygtigere end dem selv. Udfordringen er ofte, at de af en eller anden grund er bange for at tage springet, forklarer Casper Blom, der bruger mange sportsmetaforer, når han skal beskrive det mindset, der virker i iværksætteri. Her kommer den første: Står du på en tremeter vippe og ikke ved, om du tør springe, så kan du have læst lige så mange bøger, du vil, om springteknikker, og du kan have den bedste lærer. Men springer du, eller springer du ikke?" siger Casper blom.

"Det momentum, hvor man går fra udviklingsfase til egentlig forretning, er nærmest pr. definition angstprovokerende. Og jeg vil tillade mig den påstand, at det øjeblik kan føles ekstra skræmmende for højtuddannede, som måske siger farvel til et vellønnet job med pensionsopsparing. Og mit bedste råd er: Kan du mærke, du vil det her, så spørg dig selv, hvad der er det værste, som kan ske? Vi lever i et land, hvor man bliver grebet lige meget, hvor galt det går. Derudover skal man huske på, at hvis man sætter sin livsstil ind på sit projekt, kan man leve billigere, end man skulle tro, i de par år man starter sin virksomhed op," fortæller han.

Løvens hule

"Kan jeg stå helt på mål for min idé og den livsstil, det vil medføre at virkeliggøre den? Er det nødvendigt at låne penge til at starte med, og er jeg villig til det? Vælger du at springe, skal du gøre det ordentligt, og derfor er det vigtigt at reflektere over disse spørgsmål," mener Casper Blom.

"For lige om lidt skal du hen over præcis samme hurdle som dem, der pitcher deres idé i tv-programmet Løvens hule. Det er nu, det skal vise sig, om din kæreste og dine forældre havde ret i, at du har verdens bedste idé. Nu står du ansigt til ansigt med nogen, der med stor sandsynlighed vil kunne give dig en realistisk fornemmelse af, hvor god idéen er, når den møder markedet," fortæller han.

Casper Blom har erfaring for, at lige præcis det øjeblik kan være en provokerende øjenåbner for en nystartet iværksætter.

"Når du møder dem, der gerne skulle tjene nogle penge på, at du lykkes med din idé, vil du måske opdage, at der er lidt længere til mål, end du troede. Men det skal du ikke lade dig slå ud af. I stedet for at se et maratonløb foran dig, så tag det første step. Én ting ad gangen. Lad det udvikle sig, og lad meget gerne et af de første step være udformningen af en prototype," foreslår han.

"Glem alt om produktion i Kina i denne fase. Nu skal du blot have lavet nogle få eksemplarer af dit produkt, så du kan teste det direkte på kunder og bagefter ringe dem op og spørge, hvordan det virkede," siger Casper Blom og uddyber:

"Test produktet på den billigst mulige måde og lad vær med at tro, at du skal have bygget hele rumraketten, før du får feedback. Har du et fysisk produkt, så gå i luften med hjemmesiden eller Facebook-siden, der reklamerer for det. Se, om du kan sælge ti produkter og spørg kunderne: Fungerede det? Hvad mangler det? Ville du anbefale det til dine venner? På den måde får du vigtig feedback."

Dyrk friheden

Der er ofte en lidt for hård retorik om, hvad der skal til for at lykkes som iværksætter.

"Myten om, at en nystartet iværksætter har arbejdsuger på 70-80 timer, sidder godt fast. Du skal gå all in, hører man ofte. Men det er jo netop noget, man selv er herre over som selvstændig," slår Casper Blom fast.

"Engang arbejdede jeg 12 timer i døgnet, men det fandt jeg ret hurtigt ud af ikke gav mig det rigtige drive. Det gjorde derimod friheden til selv at vælge, hvor og hvor længe jeg vil arbejde. Som iværksætter sætter man selv sine mål," pointerer han.

"Hvis du vil bygge en milliardvirksomhed, så tror jeg på, at du bliver nødt til at knokle for det. Du kommer heller ikke til at spille fodbold som Messi, hvis du ikke sparker til en bold hele din barndom og ungdom. Men hvis du vil spille på nogenlunde højt niveau i Danmark, er der eksempler på, at spillere begynder ret sent og alligevel klarer sig hæderligt i superligaen. Det er præcis det samme for iværksættere."

"99,9 pct. af iværksættere får aldrig bygget en virksomhed, som bliver mere end 100 millioner kr. værd. Men jeg tror på, at mange får et fantastisk og spændende liv med en masse frihed, uden at blive dårligere stillet økonomisk," siger han.

"Langt de fleste succeser har den karakter. Man skaber en forretning, som man lever fint af i mange år. Nogle gange går det bedre end andre gange, men alt i alt er det det hele værd," slutter Casper Blom, der selv begyndte som iværksætter som 12-årig, da han fandt på at samle brugte golfbolde og sælge dem videre. I dag driver han sikkerhedssoftware firmaet Chili Security.